Cenk Tarhan

BİR BELEŞ WEB KLASİĞİ: GEOCITIES
GEOCITIES şu anda Internet üzerinde bedava Web sayfası hizmeti veren en popüler servis. Bir aralar buradan Web sayfasına sahip olmayan kişisel Internet kullanıcısına adam demiyorlardı. Zamanla servisin kapasitesi doldu ve hızı düştü. Ancak yine de sunduğu seçenekler göz önünde bulundurulduğunda bu servisten bir Web sayfası almayı öğretmeden de geçemedim. Buyrun bakalım.

Önce klasik bir hareketle işe başlıyor ve http://www.geocities.com adresine bağlanarak GEOCITIES'in giriş sayfasına ulaşıyorsunuz. Sayfanın en alt sol tarafına karınca duası ile yazılmış ' Join' link'ine tıklıyorsunuz. Aynı şeyi ' Free Home Pages & E-mail link'ine tıklayarak da yapabilirsiniz. Ekrana gelecek olan sayfada da Homesteader link'ine basıyorsunuz. Geocities'te de FortuneCity'de olduğu gibi Web sayfaları kategorik alanlarda duruyorlar.
Bu alanlardan birini tercih ediyorsunuz. Geocities bir emlakçı gibi, sokaklarda boş olan evleri bildiriyor. Siz de ona göre başınızı sokacak bir home page edinebiliyorsunuz. Örneğin ben sayfaları koymak için Area51/Nebula kategorisini tercih ettim, burada 37 boş ev olduğu yazıyordu. Bu kategoride boş olan yerler için ' vacant' yazıyor. Ben homepage alırken 6753 no'da boş bir ev vardı, hemen ona girdim.

Boş evin link'ine tıklayınca Geocities'e üyelik başvuru formu geliyor ekrana. Formda önce ' Free Personal Home Page Program' seçeneğini aktif hale getirip beleşe yer istediğinizi bildiriyorsunuz. Anlaşma şartları filan sayfanın alt tarafında yazıyor. Bu fomun üzerinde fazla durmaya gerek yok, üzerinde ' I agree to these terms...' yazan düğmeye basıyorsunuz. Şimdi ekrana kişisel bilgilerinizin yer aldığı asıl form geliyor. Burada bir ton bilgi soruyorlar, önem vermeniz gereken konular kullanıcı isminizi doğru seçmek ve kullanıcı şifrenizin ve Geocities'i nasıl kullanacağınızı anlatan talimatları içeren postanın yollanacağı e-mail adresinizi düzgün girmek. Diğer bilgileri işkembeden sallayabilirsiniz.

Eğer günde aldığınız onlarca mail yetmiyor ve daha çok mail gelsin diye yanıp tutuşuyorsanız yani Geocities'ten size düzenli olarak bilgi ve e-mail gelmesini istiyorsanız alt taraftaki sorulara ' evet' eğer böyle bir merakınız yoksa ' hayır' dersiniz. Bütün bu ıvırzıvır soruları işaretledikten sonra formun alt tarafındaki ' submit' düğmesine basınız. Size ' Welcome' yani frenkçe ' Hoş geldin aramıza, şeref verdin yuvamıza' şeklinde mesaj veren bir sayfaya geleceksiniz. Şimdi huzur içinde e-mail programınızı açıp Geocities'ten gelecek ve kullanım bilgilerinizi içerecek olan e-mail mesajınızı bekleyebilirsiniz.

' Welcome to geocities' mesajını aldığınızda Geocities hesabınız açılmış demektir. Gelecek olan postada ilk evvela Geocities'ten almış olduğunuz bedava Web hesabının adresi yazar. Bu adresi bir yerlere not edin. Hemen altında da dosya transferi ve ayarlarınızı yapmak için kullanacağınız kullanıcı adı ve kullanıcı şifresi verilecektir. Artık bu kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanarak ftp.geocities.com adresine bağlanabilir ve dosyalarınızı gönderebilirsiniz. Geocities'ten gelen mesajı atmayın, mümkünse Print edip bir yerlerde saklayın. Bu postada şifrenizi değiştirmek için kullanacağınız Web adresi de yazıyor. Size tavsiyem şifrenizi hemen değiştirmeniz ve kolay akılda kalan bir şifre edinmeniz.

WEB SAYFALARINIZDA BEDAVA FORM İLE BİLGİ TOPLAMAK: ANYFORM
WEB sayfalarınıza gelen kullanıcıların izlenimlerini veya başka amaçlar için yazacakları bilgileri ekrandan bir forma girdirip, formu otomatik olarak e-mail hesabınıza yollatmak istiyorsanız, bu iş için programcı olmaya gerek olmadığını bilmelisiniz. Internet üzerinde bu hizmeti de beleş tarafından veren sürüyle site var. Ben burada bunlardan en eskilerinden biri olan AnyForm'a değineceğim. Bir örnek yaparak form ile e-mail adresine bilgi toplamak nasl bir şeymiş anlayalım.
Öncelikle formu oluşturmak gerekli. Form konusuna yabancı olabilirsiniz, bütün yapacağınız aşağıdaki satırları bir html sayfasına girmek

<form action=' http://www.uky.edu/ cgi-bin/cgiwrap/~johnr/AnyForm.cgi' method=' POST' >
<input type=' hidden' name='
AnyFormMode' value=' Mail' >
<input type=' hidden' name='
AnyFormDisplay' value=' Standard' >
<input type=' hidden' name='
AnyFormTo' value=' ctarhan@pcworld. com.tr' >
<input type=' hidden' name='
AnyFormFrom' value=' isim@internet.
adresi' >
<input type=' hidden' name='
AnyFormSubject' value=' form ile
gönderilmiş bilgiler' >
lütfen adınızı/soyadınızı giriniz:<br>
<input type=' text' name=' isim' ><br>
lütfen e-mail adresinizi giriniz:<br>
<input type=' text' name=' e-mail
adresi' ><br>
Girdiğiniz bilgileri bana yollamak istiyorsanız aşağıdaki düğmeye basınız.<br>
<input type=' submit' value=' GÖNDER' ></form>

Bu html sayfasını server'a yollayın. Sayfanın örneği aşağıda görüldüğü gibi olacaktır.
Artık Internet üzerinden bu sayfaya bağlanıp, forma adını ve e-mail adresini yazan herhangi bir GÖNDER düğmesine basınca yazdığı bilgiler otomatik olarak sizin e-mail adresinize bir elektronik posta şeklinde gönderilecektir.

Formlarda kullanılan metin alanları, seçenek düğmeleri, aşağı doğru açılan liste kutuları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız PC World Online'ın Web Okulu bölümüne bağlanın, Deyvi Levitas orada pek faydalı bilgiler vermiş, ellerine sağlık.

WEB SİTENİZİN ADI OLSUN
BELEŞE sayfa veren servisler iyi hoş ta, millet sayfalarınıza gelebilmek için tilde işaretleri, bölüler filan kullanmak zorunda kalıyor, bu da hiç hoşuma gitmedi benim. Bu soruna nasıl bir çözüm bulsam diye düşünürken karşıma www.home.ml.org adresinden erişilebilinen MONOLITH Internet services çıktı. Bu adamlar amme hizmeti yararına örneğin ahmet.home.ml.org veya patates.home.ml.org gibi Internet adresleri edinmenizi sağlıyorlar. Bu adresi Web sayfanızın asıl adresine (tilde işaretli ve uzun olan) yönlendiriyorlar. Peki bu hizmeti nasıl alacaksınız. Durun şunu da adım adım anlatayım.
Öncelikle http://members.ml.org adresine bağlanacaksınız. Yeni bir hesap açtırmak için New User Signup üzerine basacaksınız. Ekrana anlaşma şartları, lisans sözleşmesi vs.. gibi üfürükten bir sayfa gelecek, hemen alttaki ' I Agree to everything...' filan yazan düğmeye basın. Şimdi işimize yarayacak gerçek ekrana geldik işte.

E-mail adresinizi girmeniz ve beş harfli bir ID seçmeniz gerekiyor. Hesabınızı yöneteceğiniz bilgileri veren mesaj buraya yazdığınız e-mail adresine gelecek, onun için dikkatli olun, güzel bir adres verin. ID seçerken de dikkatli olun, örneğin ben DKEM diye bir ID seçtim bir anda DKEM1 oluverdi adresim.

Neyse ID seçimini yaptıktan sonra alttaki düğmeye basıyorsunuz. Burada işiniz bu kadar. Başvurunuz inceleniyor ve size e-mail ile bundan sonra ne yapmanız gerektiği postalanıyor. Bu postanın gelmesi beş dakika filan sürüyor. Gelen postada kullanıcı ID'niz ve hesabınızı kontrol etmek için gireceğiniz onay kodu yer alıyor. Hesabınızı aktif hale getirmek ve şifrenizi belirlemek için üst taraftaki adrese yani http://members.ml.org/user/new.html adresine bağlanmanız gerekiyor.

Bu sayfaya gelince ekrandaki forma ID'nizi, size posta ile bildirilen onay kodunu ve hesabınızı yönetmek için kullanacağınız şifrenizi (iki kere) girmeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra artık mutlu bir Monolith kullanıcısı oldunuz. Şimdi, hesabınızın aktif hale getirilmesi ve isminizin tanımlanması için bir süre beklemeniz gerekiyor.

Hesabınız açıldıktan sonra http://members.ml.org adresine bağlanacaksınız. Artık bir Monolith kullanıcısı oldunuz ya, hemen User Login link'ine tıklayın. Açılacak olan pencereye kullanıcı ID'nizi ve şifrenizi girin. Kullanıcı adınızı ve şifrenizi doğru olarak girince ' Members Center' (yani kullanıcılar merkezi) sayfasına giriyorsunuz. Login link'ine basın.

Gelecek olan ekranda da home link'ine girin. Şimdi Internet adresinizi belirleyeceksiniz. Bunun için New Host düğmesine basın. Gelen sayfada aşağılara doğru kayın. Monolith servislerinden alacağınız adres xxx.home.ml.org şeklinde olacaktır. Kendinize bir host adı belirleyin, örneğin ben dedektifkemal.home.ml.org adresini seçtim. Bu adresin işaret edeceği URL adresini de alt tarafa yazıyorsunuz.

Alttaki seçenekler kutusundan ' I have read and agree with the disclaimer' seçeneğini seçili duruma getiriyorsunuz ve Modify Database düğmesine basıyorsunuz. İşiniz bitti. Yaklaşık olarak bir saat filan sonra yeni adresiniz aktif oluyor, beğenerek kullanıyorsunuz.

Eğer belli bir süre sonra bu adresi iptal etmek, değiştirmek veya URL'sini değiştirmek istiyorsanız yine http://members.ml.org adresine bağlanın, User Login link'ine tıklayın. Açılacak olan pencereye kullanıcı ID'nizi ve şifrenizi girin. ' Members Center' sayfasında giriyorsunuz. Login link'ine basın. Gelecek olan ekranda da yine home link'ine girin.

Bu sayfada aktif olan adreslerinizi liste halinde göreceksiniz (demek ki, neymiş, birden fazla Internet adresi alabiliyormuşsunuz). Özelliklerini değiştirmek istediğiniz adresin sol tarafındaki seçeneği aktif hale getirin. Burada seçenekleriniz Edit Host veya Delete Host düğmelerine basmak. Edit Host düğmesini kullanarak adresinizin işaret ettiği URL'yi değiştirebilir veya bu adresi tamamen ortadan kaldırmak istiyorsanız Delete Host düğmesine basıyorsunuz. Örnek için yukarıdaki resme bakabilirsiniz.

EFES-NET'TEN ÜCRETSİZ FAKS HİZMETİ
MEMLEKETİMİZİN güzide servis sağlayıcılarından Efes-Net, Internet kullanıcılarına Web sayfalarını kullanarak ücretsiz faks çekişme seçeneği sunuyor. Takdir ettim. Eğer Internet'e bağlıyken şipşak faks göndermek istiyorsanız bu servisi kullanabilirsiniz. Gideceğiniz adres http://www.efes.net.tr/fax/faxform.html.

Bu adrese varınca önünüze bir faks formu gidecek. Nedense her yer Türkçe, bir tek sayfanın başlığında ' e-mail to fax form' yazıyor. Diyor ki, kısa bir süre için sadece EGE BÖLGESİ ve İSTANBUL kaplama alanı içindeymiş ama olsun.
Gün gelir, kapsama alanı büyür, ben de sararım yari. Aşağıdaki örnek resimde olduğu gibi faks formunu dolduruyor ve Gönder düğmesine basıyorsunuz.

Burada dikkat edilmesi gereken husus faks numarasının uluslar arası standartlara uygun olarak çekilmesi. Örneğin İstanbul'da 0 212 283 77 93 no'lu faksa (PC World abone servisinin faksıdır) faks çekmek istediğinizde faks numarası olarak 902122837793 kullanmanız gerekiyor.

Gerekli bilgileri doldurup mesajı da yazdıktan sonra, sayfanın altındaki Gönder düğmesine basıyorsunuz. İşleminiz kayda alınıyor ve ekrana ' EfesNET'in ücretsiz Email to FAX sistemini kullandiğiniz için teşekkürler' başlıklı bir sayfa geliyor, yollanacak olan faksın bir örneğini gösteriyor.

Yazının devamı için tıklayın >>