Cenk Tarhan

BEDAVAYA INTERNET
Dedektif Kemal, bu macerasında Internet üzerinde bedava Web ve e-mail adresi edinmek isteyenlere yardımcı oluyor, püf noktaları da veriyor!

SABAHIN saat dokuzunda (yani benim için gerçekten sabahın körü sayılabilecek bir saatte), kargalar sabah kahvaltısını etmeden kapının sesi ile uyandım. Biri kapıyı kırmak ile çalmak arasında gidip gidip geliyordu. ' Patlama' diye bağırdım, binbir zahmetle kapıya kadar gidip açtım, karşımda güzeller güzeli sekreterim Sibel duruyor, günün ilk ışıklarını saçlarında toplamış bir şekilde ' Günaydın Kemal Bey, bugün nasılsınız?' diye cıvıldıyordu.

' İyi' dedim ve ofisimde yatak olarak kullanmakta olduğum deri kanepeye geri yıkıldım. Uykuma kaldığım yerden devam etmeye iyice niyetliydim, ancak Sibel'in buna izin vereceğinden şüpheliydim.
' Çok iyi bir fikrim var Kemal Bey, artık Internet'te de şube açacağız, bakın ne diyeceğim, aaa uyanın artık ama'
' Sibel bak bir anlaşma yapalım, ben beni sabahın köründe uyandırdığın için seni vurmayayım, sen de baha koyu bir kahve yap, ben o kahveyi içeyim, seni dinleyecek forma kavuşayım, nasıl fikir?'
' Anlaşma yapılmıştır, beş dakika sonra kahveniz hazır.'
' Bu kadar acele etmene gerek yok, şu anda benim için en iyi kahve beş saat sonra hazır olanıdır.'
' Çok şakacısınız.'
gibi komik diyaloglara katlandım ve Sibel derme çatma mutfağa giderken uyanma çalışmalarına başladım. Gerçekten de yeni yeni kendime gelirken Sibel elinde dumanı tüten bir koca fincan kahve ile geldi. Kahveyi yudumladıkça zihnim açılmaya başladı ve Sibel hiç sektirmeden konuya girdi.

' Internet üzerinde de bir şube açmalıyız bence. Hem bunun hemen hemen hiç maliyeti yok. Bakın Internet'te bir sürü bedava Web sayfası hizmeti varmış, bunlardan birinden yararlanabiliriz. Geçen aylarda PC World dergisinde bu konu ile ilgili bir şeyler vardı ama ben pek beceremedim. İngilizce bilmediğim için çok zorlanıyorum. Ama siz pekala yapabilirsiniz. Koca dedektifsiniz yani. Hem bir şeyler yapmanıza da gerek yok, bana öğretirsiniz, ben de sizin için sayfaları hazırlarım. Ne güzel olur di mi?'
Makineli tüfek edasıyla söylenmiş bu cümlelerle meramını anlattı. Ben de PC World'deki çocuklara lanet okumaya başladım içimden. Birader madem milleti uyandırıp bedava Web hizmetlerinden yararlanmalarını teşvik edeceksiniz, bunların nasıl yapılacağını da adım adım anlatan bir rehber hazırlasanız ya. Bak kızcağız gelmiş uykumun en Marlyn Monroe'lu bölümüne dalmış, beni uyandırmış yardım istiyor.

Ne yapalım, elimizde olmayan nedenlerle sekreterimize yardım edeceğiz demektir bu. Önce benim emektar Pentium'u açtım, bilgisayar boot ederken kahvemin dibini bulmaya devam ettim. Sibel'e her şeyi adım adım anlatacaktım. ' Bir Web sayfarı nasıl hazırlanır?' sorusunun cevabını biliyordu, daha önce basit Web sayfalası hazırlamış, Frontpage, HotDog benzeri programlarla az da olsa haşır neşir olmuştu. Artık ona Web sayfası yapmayı öğretecek değildim. Bedavaya bir Web alanı almayı, bu sayfaları o alana göndermeyi ve Internet kullanıcılarına açmayı göstermem yeterli idi. Hedef olarak dört ana Web servisi seçtim. Bunların üç tanesi yurtdışında bu hizmeti veren yerlerdi. TRIPOD, GEOCITIES ve yeni yeni palazlanmaya başlayan FORTUNE CITY, yurtiçinde ise hizmetlerini takdir ettiğim EFES-NET idi. Bu arada birkaç püf noktası eklemek de gerekti. Web sayfasını kuru kuruya yapıp koymak olmaz. Sayfaya kaç kişinin geldiğini bildiren bir sayaç, sayfaya gelen kişilerin izlenimlerini ve önerilerini toplayacak bir misafir defteri de bir Web sayfasında mutlaka olması gereken şeyler olduğu için bunları da anlatmak zorunda kaldım.

Bu arada PC World'den Cenk Tarhan aradı. Derginin bu ' güzide' editörü, uzun zamandır kullanıcılardan gelen e-mail mesajlarından bezginlik geçirmiş durumdaydı. Özellikle GEOCITIES'ten bedava Web alanı almış ama sorun yaşayan bir yığın kullanıcı genç adamı mail bombardımanına tutuyor, şu işin nasıl yapılacağını, Türkçe olarak adım adım anlatmasını istiyorlardı. Bu ay kapak konusu olarak bu konuyu işleyecekmiş, benden bu konuda yazılmış bir şeylerimin olup olmadığını sordu. ' Tam üstüne bastın' dedim, ayağını kaldırdı. ' Senin yazıların yüzünden gaza gelmiş olan Sibel'e Web sayfası almanın altın kurallarını öğretiyorum bugün. O çok düzenli biridir, söylediğim her şeyi yazıyor, patır kütür notlar tutuyor. Sanırım işi bittiğinde elinde iyi bir rehber olacak. Bu rehberi dergide yayınlarsın, okuyucuların huzura kavuşur. Tabii bizi de göreceksin sonunda değil mi?'
Sonuç olarak Sibel'e adım adım anlattığım Web sayfası alma yollarından bu yazı ortaya çıktı. Cenk bana giriş yazısını da yazmamı isteyince genci kıramadım, bu gördüğünüz girizgahı yazıp biz özel dedektiflerin hayatlarının ne kadar zor olduğunu öğrenmenizi istedim. Siz de, eğer Internet bağlantınız varsa bu adımları takip ederek istediğiniz servisten bedava Web alanı alabilir, Internet toplumuna ulaştırmak istediğiniz mühim mesajlarınızı bu yolla milyonlara iletebilirsiniz. Böylece PC World ekibi de beni zırt pırt rahatsız etmez. Kolay gelsin.

TRIPOD'DAN BEDAVA WEB SAYFASI NASIL ALINIR?
ARAŞTIRMALARIMIZ gösterdi ki bedava Web sayfası veren servislerin en ünlülerinden biri TRIPOD imiş. Bir Web sayfamız da bu üç ayaklı serviste olsun dedim. Ve hemen http://www.tripod.com adresine bağlanarak TRIPOD'cu gençlerle temasa geçtim. İlk gelen sayfa, aşağıda da gördüğünüz gibi biraz karman çorman idi ancak ' free membership' simgesini görür görmez doğru yolda olduğumu anladım ve üzerine tıklayıverdim.

TRIPOD'CULAR İÇİN PÜF NOKTALARI
BEDAVADAN MİSAFİR DEFTERİ SAHİBİ OLMAK

TRIPOD Web sayfasını TRIPOD'dan alan kullanıcılara bedava misafir defteri hizmeti de veriyor. Bu hizmeti kullanarak sayfanıza gelen kullanıcıların siteniz hakkında neler düşündüklerini öğrenebilir, sayfalarınızı ziyaretçilerinizin eleştiri ve önerileri doğrultusunda güncelleyebilirsiniz. Misafir defterinizin adresi

https://members.tripod.com/bin/ premium_guestbook?member_name= [kullanıcı adı]

şeklindedir. Buraya girip mesaj yazabilir, bırakılmış olan mesajları okuyabilirsiniz. Misafir defterini herkes okuyabilir ancak mesajları silme hakkı sadece o misafir defterini ilgilendiren Web sayfasının sahibinindir. Bunu yapmak için de misafi defterinin en altında yer alan ' administer this guestbook' link'ine tıklamalısınız. Bu işlemi yaptığınızda mesajlarınız listelenecek en alta da mesajları tarih sırasına koyma veya seçili mesajları silme seçenekleri belirecektir. İstediğiniz mesajı işaretleyip alt taraftaki ' delete selected messages' komutunu kullanarak silebilirsiniz.

BEDAVADAN TELESEKRETER HİZMETİ

WEB sayfanıza girip size acil bir mesaj bırakmak isteyenler olabilir. Bu kişiler için TRIPOD üyesi iseniz TRIPOD'un sunduğu bedava telesekreter hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu hizmetten yararlanabilmek için

https://members.tripod.com/bin/ answering_machine

adresine gidin. Buradaki seçenekleri kullanarak telesekreterinizi aktif hale getirebilir ve mesajlarınızı toplamaya başlayabilirsiniz. Giriş sayfanızdan telesekreterinize link koymak için

https://members.tripod.com/bin/ answering_machine?member_
name=[kullanıcı adı]

adresini kullanmalısınız.

Bu tıklamayı yaptığımda ekrana bir form çıktı. Burada bazı kişisel bilgilerimi doldurmam gerekiyordu. E-mail adresimi (hem de iki kere) adımı, soyadımı, doğduğum yeri, annemin kızlık soyadını, kısacası ıncık cıncık bütün bilgilerimi doldurdum. Aslında burada diğer bilgilerin pek fazla önemi yok, asıl mesele düzgün bir e-mail adresi vermek. Çünkü TRIPOD'da hesap açtırdığınızda hesabınıza erişmek ve Web dosyalarınızı yollayabilmek için kullanacağınız şifreler ve benzeri yardımcı bilgiler bu e-mail adresine gönderiliyor. Kısacası bu e-mail adresini düzgün vermek son derece önemli. Neyse, istedikleri bilgileri yazdım, kullanıcı ismi olarak da ' dedektifkemal' (tırnaklar yok) seçtim. JOIN düğmesine basıp beklemeye başladım. Bu işi öğleden sonra saat 2 gibi yaptığım için biraz bekledim, ne de olsa o saatlerde memleketin Internet'i sürüngen vaziyetlerde.
TRIPOD üyeleri PODS adı verilen kategorilere üye olup kendilerini kayıt ettirebiliyorlar. Zaten bu JOIN işinden sonra hemen size hangi POD'a veya POD'lara girmek istediğiniz soruluyor. İlgi alanlarına göre kurulmuş olan bu POD'lara ister üye olursunuz ister olmazsınız; bir tür minik klüp bunlar. Biz çizgi romanlara olan ilgimiz nedeni ile kendimizi ANIMATION CENTRAL'e kaydettirdik hemen elbette.

Neyse biz işimize bakalım. JOIN düğmesine bastıktan yaklaşık beş dakika sonra e-mail posta kutuma TRIPOD'dan bir mesaj geldi, demek ki TRIPOD'da teknolojiyi başka türlü kullanıyorlar (bakınız, Pamukbank reklamı, Şener Şen kredi kartı almış, banka veri tabanından otomatik olarak doğum günü kutlaması gönderince aptallaşıyor). Siz siz olun TRIPOD'dan gelen bu postayı bir köşeye kaydedin, hatta bir çıkışını alıp duvarınıza asın. Burada şifreniz ve TRIPOD hesabınızı yönetmek için kullanacak olduğunuz Web adresleri yazılı, yani faydalı bir eser. TRIPOD üyelik işlemini gerçekleştirdiğinizde size önce kafadan bir şifre veriyor, elbette ilk işiniz de bu şifreyi değiştirmek ve kolayca hatırlayabileceğiniz bir şifre koymak.

Şifremiz ve kullanıcı adımız elimizde tekrar TRIPOD'da bağlandık. Yine giriş sayfasında FREE MEMBERSHIP'in altında MEMBERS:SIGN IN diye bir düğme var. Biz de artık MEMBER vaziyetine terfi ettiğimiz için bu düğmeye bastık. Kullanıcı adımız ve şifremiz soruldu, postada görmüş olduğumuz kullanıcı adımız ve şifremizi girdik ve TRIPOD'un kapıları önümüzde ardına kadar açıldı. Kullanıcı adı ve şifreyi girdiğinizde kontrolden sonra ekrana ilk önce TRIPOD aboneliğiniz hakkında istatistiki bilgiler (ne kadar disk alanınız var, nerelere üyesiniz filan) geliyor. TRIPOD bedava üye olan kullanıcılara 11 MB yer veriyor. Buradan da bu alanın ne kadarını doldurduğunuzu görebiliyorsunuz.

Gelmiş olan postada şifremizi değiştirmek için kullanacak olduğumuz Web adresi yazıyordu. Serde Outlook Express var, hemen link'inin üzerine tıkladık o sayfaya gittik. Sayfa açılmadan önce kullanıcı adımızı ve şifremizi sordu, biz de bize postada bildirilmiş olan kullanıcı adımızı ve şifremizi girdik. Ekrana yeni şifremizi girmemizi isteyen bir sayfa çıktı, hemen şifremizi değiştirdik.
İşi sağlama almak için browser'ı kapattık açtık ki ortada çerez (cookie'nin Microsoft Türkçe'sindeki karşılığı) filan kalmasın. Neyse, şifreyi değiştirdikten sonra tekrar login sayfamıza girdik, gördük ki şifremiz paşa paşa değişmiş. Bu TRIPOD'cular teknolojiyi başka başka kullanıyorlar canım.

Bundan sonra iki seçeneğimiz var. Ya TRIPOD'un Web sayfaları yolu ile kullanıcıya yardımcı olduğu ve giriş sayfasını hazırlamasına yardımcı olduğu HOMEPAGE HOUSEKEEPER'a girip sayfalarımızı hazırlamak, ya da babadan kalma yöntemleri kullanarak FTP yolu ile daha önce hazırlamış olduğumuz sayfaları TRIPOD'un server'larında bizim için ayrılmış olan alana göndermek. Elbette biz ikinci yolu seçiyoruz. Hemen CuteFTP programımızı açıyor ve ftp.tripod.com adı ile yeni bir site tanımı yapıyoruz. Kullanıcı adı ve şifre olarak da TRIPOD'un bize vermiş olduğu TRIPOD kullanıcı adımız (dedektifkemal) ve şifremizi (söylemem) giriyoruz. Bağlantı kurulduğunda 5 MB'lık bakir bir Web alanı bizi bekliyor. Buraya dosyalarımızı atıyoruz ve Internet'in engin denizinde bir adacık kazanmış oluyoruz.

EFES-NET'TEN BEDAVA WEB ADRESİ NASIL ALINIR?
' YERLİ MALI, Türk'ün malı, herkes onu kullanmalı' lafından yola çıkarak, Türkiye'de bu iş nasıl oluyor diye bir bakındım. Karşıma bedava Web alanı ve bedava e-mail adresi veren EFES-NET çıktı. Dedektiflik büromun Türkiye ayağını da burada açayım dedim. Http://www.efes.net.tr adresinden gidilen EFES-NET'in giriş sayfasında Free Web site / Free E-mail yazan düğmeye basacağımı tahmin ettim, nedense Efes-Net yetkilileri Bedava kelimesini kullanmamışlar, sitenin geri kalanı Türkçe ama?

Neyse, bu düğmeye bastığımızda ekrana gelen sayfa bir takım açıklayıcı bilgiler veriyor, Efes-Net Web 1 MB bedava Web alanının yanı sıra bedava elektronik posta hesabı da veriyor. PC World Türkiye dergisindeki gençlerin açtığı dkemal@pcworld.com.tr diye bir e-mail adresim olduğu için bedava e-mail ile pek ilgilenmedim açıkçası. Neyse, bu sayfada ' Ücretsiz Web Alanı ve Ücretsiz E - Mail Adresi edinmek için buraya tıklayınız' yazıyordu, bende oraya tıkladım. Yine biraz açıklayıcı bilgi ve en nihayet katılım formuna erişebileceğim bir simge olan bir sayfaya geldim, Katılım Formu üzerine tıkladım.
Ekrana bedava Web sitesi veren firmalarda görmeye alıştığımız ahret sualleri soran bir form geldi. Önceki deneyimlerimden yararlanarak pıt pıt pıt doldurdum formu. Efes-Net kullanıcı ismi olarak en fazla 8 karaktere izin veriyordu, onun için kullanıcı adımı dkemal olarak seçtim. Alternatif e-mail, şifre, adres vs.. doldurduktan sonra gönder düğmesine bastım. Hesabınızın açılışını tamamlamak için Devam düğmesine basın dediler, bastım. Karşıma e-mail adresi gibi bilgileri aramada bana yardımcı olmak için üretildiğini tahmin ettiğim izci e-posta rehberi diye bir şey çıktı. Ücretsiz olarak kaydolabileceğim, benim ve tüm merak ettiğim kişi ve kuruluşların; e-posta adreslerini,telefon ve fax numaralarını, şehir ve adres bilgilerini kendi
bünyesinde topluyor, ve tüm bu bilgileri en hızlı ve kolay biçimde Internet kullanıcılarına sunuyor. Aradığım bilgiye en esnek şekilde, kullanılışlı ve basit bir şekilde ulaşabileceğim izCi , en büyük yardımcım olacak. Bu cümleleri Efes-Net'in sayfasından aldım. Sanırım artık kayıtlı bir Efes-Net kullanıcısı olmuştum (gerçi Efes-Net bu konuda pek bir tüyo vermemişti).
Aklımda kalmıştı, http://artemis. efes.net/web/index.html adresinde bir ' free Web kullanım kılavuzu' vardı. Tekrar bu sayfaya döndüm ve kılavuzun link'ine tıkladım. Kılavuz Türkçe olarak bu servise FTP ile dosyalarımı nasıl yollayacağımı, Web sayfamın adresinin ne olduğunu filan söylüyordu. Gayet iyi derlenmiş ve Internet'e yabancı olan kullanıcıların bile ilk seferde anlayabileceği bir dille yazılmış, Efes-Net'çileri kutladım. Efes-Net'ten bedava Web alanı aldığınızda Web sayfanızın adresi http://artemis.efes.net/[kullanıcı adı] şeklinde oluyor, tilde işareti yok. Örneğin benim aldığım Web sitesinin adresi http://artemis.efes.net/dkemal oldu.

10 MB BEDAVA WEB ALANI VEREN FORTUNECITY NASIL BİR ŞEY?
FORTUNE City'den de bedava Web alanı almak, diğer servislerde de olduğu gibi son derece kolay. Avantajı sayfaların hızlı gelmesi, dezavantajı ise ize ayrılan Web alanı içinde alt klasörler yaratmanıza izin verilmemesi. Ama olsun, o kadar kusur kadı kızında da olur diyorum, ne de olsa 10 MB öyle küçümsenecek bir rakam değil.

FortuneCity'den hesap açtırmak için önce http://www.fortunecity.com adresine bir bağlanıyorsunuz. Sağ alttaki ' First Time, Click Here' düğmesine basıyorsunuz. Site bir şehir gibi düzenlenmiş, çeşitli kategoriler var. Web sayfalarınızın hangi kategoride yer almasını istediğinizi seçiyorsunuz ve GO düğmesine basıyorsunuz. Ekrana hemen hesap açtırmak için gerekli olan bilgileri içeren bir form geliyor. Bu formu dolduruyorsunuz.

Fortunecity'den alınan Web adresleri /~kullanıcı adı gibi olmuyor, mahalle adı ve bir sayıdan oluşuyor. Bu da formun üst tarafında yazıyor zaten. Forma sırasıyla FortuneCity için kullanacağınız kullanıcı adını, şifrenizi, hesabınız hakkındaki bilgilerin gönderileceği e-mail adresini giriyorsunuz. Eğer bir e-mail adresiniz yoksa FortuneCity size e-mail hesabı açtırma seçeneği de sunuyor. Bunu da formun alt tarafındaki ' Yes, create a free email account for me.' Seçeneğini aktif hale getirip e-mail için adınızı ve soyadınızı girerek yapıyorsunuz.

Her iki durumda da sayfa başvurunuzu en alttaki ' I agree to the...' filan yazan düğmeye basarak FortuneCity'ye yolluyorsunuz.
Formu gönderince ekrana yeni Web sayfanızın erişim adresi, kullanıcı adınız ve şifreniz geliyor. Bu Web adresini hemen kopyalayın ve bir yerlerde saklayın. Gerçi FortuneCity'den gelen onay e-mail'inde de yazıyor ama ne olur ne olmaz. Buradan sonra yapacağınız iki şey var. Ekranda Continue düğmesini kullanarak otomatik bir giriş sayfası yapabilirsiniz, veya FTP programınızı kullanıp ftp.fortunecity.com adresine kullanıcı adı ve şifreniz ile bağlanıp dosyalarınızı sizin için ayrılmış olan 10 MB'lık beleş Web alanına yollayabilirsiniz.

Yazının devamı için tıklayın >>